Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Жіноче здоров'я

У даному розділі Ви можете дізнатися більше про діагностику жіночого здоров'я перейшовши по наступним ссилкам:

  • Гінекологічний огляд
  • Как лікувати кольпит
  • Чи допомагають кульки для жінок? 
  • Консультация гінеколога
  • Тесты функциональноі діагностики
  • УЗД в гІнекологІІ
  • У кожної другої вагітної – загроза викидня
  • Эндоскопичні засоби дослідження в гінекологіі
  •  Андексит
  • ЩО ЗАПИТАТИ У ГІНЕКОЛОГА

  • Ймовірно, ви вважаєте, що чим менше часу займає щорічне відвідування гінеколога - тим краще... Стандартний набір процедур (огляд, перевірка грудей, мазок) - і ви вільні. Не поспішайте, подумайте: може бути, варто затриматися подовше і з'ясувати у лікаря причини виникаючих відхилень, хай поки і невеликих.

    У 20 або 30 років ми, як правило, практично здорові, а якщо і звертаємося до лікаря, то лише для довідки або для отримання рекомендацій по вибору засобу контрацепції. А адже з фахівцем можна обговорити цілий ряд тем, починаючи з тесту на ВІЛ і закінчуючи сексуальною задоволеністю. 
     

    Ось 10 запитань, відповіді на які не завадить знати кожній жінці.

     
    1. Завжди необхідно здавати аналізи на інфекції?
    Пам'ятайте про можливий ризик інфекції, навіть якщо у вас постійний партнер. Крім хламідіозу, гонореї і сифілісу, чимало неприємностей доставляє папіломавірус людини, що викликає бородавки на статевих органах. Якщо у вас коли-небудь був виявлений цей вірус, потрібно регулярно робити пробу Папаніколау, що дозволяє вчасно діагностувати появу пухлин на шийці матки. Візьміть за правило щороку здавати тести на ВІЛ та гепатит С, особливо якщо ви належите до групи ризику (вживали наркотики, вам робили переливання крові, у вас немає постійного партнера).
    2. Потрібно міняти протизаплідні засоби?
    Не завжди те, що ви застосовуєте зараз, — найкращий вибір. Ви користуєтеся тільки презервативами? Порадьтеся з фахівцем щодо гормональних контрацептивних препаратів. Він визначить оптимальне для вас співвідношення гормонів, а у разі необхідності у подальшому проконсультує з приводу заміни таблеток.
    3. Чи можна застосовувати засоби екстреної контрацепції?
    Мати подібні таблетки під рукою дуже корисно: вони убезпечать вас після спонтанного контакту на вечірці або в тому випадку, якщо ви стали жертвою насильства. Майте на увазі: до послуг такої "швидкої" не можна вдаватися постійно.
    4. Як боротися з нетриманням?
    Це одне з тих питань, які рідко ставлять, хоча до 20 % жінок стикаються з подібною проблемою. Але лише половина з них не соромляться сказати про це. Нетримання може бути спровоковано пологами, так як відбувається ослаблення сфінктера сечовипускального каналу. Стрес, штучні цукрозамінники, кофеїн, сильно охолоджені напої і червоний перець також провокують скорочення сечового міхура. Намагайтеся рідше споживати згадані продукти, сечовипускального каналу, періодично скорочуючи їх і розслабляючи, а при необхідності підберіть ліки. Майте на увазі: зазначений недуга безслідно проходить в 80 % випадків.
    5. Чим небезпечний нерегулярний цикл?
    Збої менструального циклу відбуваються після зміни ритму життя, в тому числі режиму харчування і занять спортом. Однак якщо тест на вагітність негативний, то затримка або мізерні кров'яні виділення викликають припущення про позаматкової вагітності. "Позапланова" коротка менструація може сигналізувати про запальних процесах, порушенні функції щитовидної залози або про гормональні порушення. Але не панікуйте, у більшості випадків все не настільки страшно, головне - вчасно поставити питання доктору.
    6. Як вирішити проблеми в сексуальному житті?
    Звертатися до гінеколога з питаннями, що стосуються особистого життя, здається незручним. Насправді це нормально. Низьке лібідо часто буває пов'язано з прийомом заспокійливих засобів або неправильно підібраних оральних контрацептивів. Дискомфорт або біль під час статевого акту можуть бути наслідком захворювань, таких як звичайна молочниця, ендометріоз, або виникати з-за фізіологічних особливостей (підвищена чутливість до спермицидам, недолік вагінальної змащення тощо). Все це легко виявить гінеколог. У разі психологічної проблеми лікар порекомендує вам іншого фахівця.
    7. "Сестра, можна з вами поговорити?"
    Одним з найкращих джерел інформації є медсестра. Вона часто володіє великим досвідом і може відповісти на багато питань, а також провести деякі нескладні процедури. Це заощадить час (а іноді і гроші). Постарайтеся увійти з медсестрою в дружній контакт, щоб заручитися її підтримкою в тому випадку, якщо вам раптом терміново знадобиться потрапити на прийом до лікаря.
    8. Як відображається сексуальне насильство на здоров'я?
    Кожні 2 хвилини в світі мають місце факти сексуальних домагань (в тому числі зґвалтування). Жертви часто отримують при цьому як фізичні, так і психічні травми. Організм жінки, яка піддалася сексуальному насильству, включає захист, намагаючись стерти спогади, що ведуть до депресії. В таких випадках при статевому контакті можлива фізична біль - вона є не чим іншим, як відображенням душевної болю. Не замовчуйте те, що сталося, а розкажіть про все лікаря: це допоможе встановити діагноз і уточнити кількість майбутніх аналізів.
    9. Варто дізнаватися про результати останніх аналізів, якщо ви впевнені, що все гаразд?
    Обов'язково запитайте у лікаря або медсестри про результати тесту або мазка. Запишіть, коли вам призначено прийом, або хоча б зателефонуйте.
    10. Яким чином куріння впливає на жіноче здоров'я?
    Гінекологи рекомендують відмовитися від цієї шкідливої звички. По-перше, значно обмежується вибір засобів контрацепції, так як багато пероральні препарати у випадках їх застосування курцями жінками збільшують ризик утворення тромбів і серцевих нападів. По-друге, куріння послаблює імунну систему, а це підвищує вірогідність появи новоутворень, а також розвитку інфекційних захворювань. По-третє, куріння шкодить репродуктивної функції. У курців в 2-4 рази вище ризик викидня, народження мертвої дитини або дитини з дуже низькою вагою. Якщо ви курите, то неодмінно повідомте про це вашого лікаря.
     
    Обстеження можете проходити у нас у висококваліфікованих фахівців у «Мавекс-Медицини» за адресою м. Чернівці, вул. Головна,133.
  • Працюємо з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 19.00., в суботу з 9.00 до 12.00.Записатися на прийом до лікаря можете за телефонами, вказаними на сайті