Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Аднексит

 Аднексит або запалення придатків: як лікувати будемо

Запалення придатків (аднексит або сальпінгоофорит), виникає в результаті інфекції, що вражає придатки яєчників. В нормі придатки матки, тобто маткові труби і яєчники, стерильні і не містять мікроорганізмів. Однак, в особливих умовах, наприклад, при переохолодженні, в них може розвинутися запальний процес. Найбільш частими причинами запалення придатків є перевтома, переохолодження, стресові ситуації, негативні емоції і т.п.

Переохолодження стоїть на «першому місці» причин по частоті розвитку запалення придатків. Дуже часто дівчата і жінки зневажливо ставляться до попередження лікарів про те, що запалення придатків можна «заробити» якщо довго сидіти або лежати на холодній поверхні. Промоклі або замерзлі ноги в холодну пору року також можуть привести до запалення придатків.

Друге місце займають різні інфекції, в т.ч. і захворювання передаються статевим шляхом. Збудниками аднекситу можуть бути різні інфекції - хламідії, мікоплазми, уреаплазми, ентерококи, гонококи, стрептококи і т.д. Запалення придатків найбільш часто виникає після абортів, пологів, введення внутрішньоматкової спіралі, однак можливе зараження (особливо це відноситься до статевих інфекцій) і під час статевих контактів.

Якщо зараження відбулося, то спочатку інфекція потрапляє в жіночі статеві шляхи, потім, т.к. бактеріям не підходить кисле середовище піхви, намагається потрапити в труби, де середу більш підходяща. Збудник може потрапляти в придатки і з інших вогнищ запалення через кровоносні або лімфатичні судини. Запалення придатків призводить до виникнення спайок між маткової трубою і яєчником, порушення нормальної прохідності труб, що нерідко є причиною жіночого безпліддя.

Симптоми запалення придатків

Іноді початок захворювання (запалення придатків) може протікати безсимптомно і мляво, але найчастіше жінки скаржаться на біль внизу живота, який може віддавати в крижовий або поперековий відділ хребта. Біль при запаленні придатків буває постійній чи періодичній.
• гострі або тупі ниючі болі внизу живота, що посилюються перед або під час менструації;
• болі в животі під час статевого акту;
• зниження статевого потягу;
• порушення менструальної функції;
• підвищення температури;
• можуть з'явитися серозні або гноєвидні виділення;
• менструація стає хворобливою, з мізерними або дуже рясними виділеннями;
• загальна слабкість.

Що буде якщо не лікувати запалення придатків?

Найнебезпечнішим ускладненням запалення придатків яєчників є безпліддя. Така форма безпліддя важко піддається лікуванню. Окрім безпліддя, ускладненням запалення придатків яєчника є спайки. Спайки порушують рухливість кишечника, що може привести до болів, запорів, проносів. Також знижується рухливість маткових труб, яка необхідна для повноцінного перенесення яйцеклітини до матки.

Якщо процес перейшов у хронічну форму, то дуже сильно порушується робота маткових труб і яєчників. А до нього майже завжди приводить гостре запалення, якщо його не лікувати. Тому при появі ознак запалення придатків потрібно звернутися до лікаря-гінеколога і не розраховувати, що хвороба пройде самостійно.

Діагностика та лікування

Запалення придатків дуже схоже на деякі захворювання, які мають схожі симптоми. Для діагностики запалення придатків лікар-гінеколог дуже ретельно обстежує хвору, використовуючи при цьому і додаткові методи дослідження: УЗД органів малого таза, аналізи крові і сечі. В деяких випадках показана діагностична лапароскопія.

Тільки після точної постановки діагнозу проводиться лікування, яке полягає в протизапальної, протимікробної, відновлювальної (розсмоктувальної спайки) терапії. Лікування повинно проводитися тривало, уявне благополуччя не повинно послужити приводом для дострокового припинення лікування.

Рекомендації фахівців:
• щоб не розвинулося запалення придатків необхідно уникати переохолодження, особливо в області статевих органів, а також ніг;
• регулярно спостерігайтеся у гінеколога;
• обов'язково використовуйте контрацептиви, щоб уникнути інфекцій, що передаються статевим шляхом;
• пам'ятайте, що медичні аборти значно збільшують ризик висхідної інфекції.

І пам'ятайте, що захворювання легше попередити, або зупинити на початку розвитку, ніж потім довго і нудно боротися з його наслідками і ускладненнями.
Кваліфікований персонал «Мавекс-Медицина» допоможе Вам у цьому.