Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Бактеріальний вагіноз

Бактеріальний вагіноз (інші назви: вагінальний дисбіоз (дисбактеріоз)) - це інфекційний незапальний синдром, що характеризується різким зниженням або відсутністю лактофлори і її заміною на полімікробні асоціації анаеробів і гарднерели

Важливі подробиці

За допомогою лактобацил, що виробляють молочну кислоту, в піхвы завжди підтримується кисле середовище, необхідне для того, щоб запобыгати росту шкідливих бактерій. Якщо з якихось причин кількість кисломолочних бактерій зменшується, середовище в піхві стає лужним. Цими умовами не можуть не скористатися най різноманітніші види мікроорганізмів, що заселяють слизову, наприклад гарднерелли. До тих пір поки причина вагінозу була вивчена до кінця, цю хворобу називали гарднерелльозом.

Є кілька причин, по яким у жінки може з'явилятися бактеріальний вагіноз:

Дисбактеріоз кишечника (саме ця хвороба йде в парі з бактеріальним вагінозом ) ; та інші стани , що викликають дисбактеріоз - молочні бактерії приходять з їжею і живуть в кішківнику.
• Нестача вітамінів
• Тривале оберігання від вагітності за допомогою внутрішньоматкової спіралі
• Прийом антибіотиків або гормональних таблеток
• Носіння щільно прилягаючої синтетичної білизни , облягаючих синтетичних брюк , тобто створення перешкод для проникнення кисню.
• Зловживання щоденними прокладками і тампонами
• Тривалий прийом антибіотиків , які вбивають в тому числі і молочні бактерії.
• Неправильне харчування - нестача в раціоні кисломолочних продуктів , що є джерелом молочних бактерій для організму
• Імунодефіцит - нездатність імунної системи впоратися з неполадками в організмі

 
Фактори ризику бактеріального вагінозу:

спринцювання
контрацептивні свічки і креми, що містять 9-ноноксинол («Патентекс Овал», «Ноноксинол»)
презервативи, оброблені 9-ноноксинолом
• лікування антибіотиками
зміна статевого партнера

 
Чи можуть збудники бактеріального вагінозу викликати які-небудь захворювання у чоловіків?

Збудники бактеріального вагінозу (в першу чергу Gardnerella vaginalis) для чоловіків не небезпечні. Чоловіки, у яких виявили Gardnerella vaginalis, як і статеві партнери жінок з бактеріальним вагінозом, лікування не потребують.
 

Небезпека бактеріального вагінозу

Захворювання може існувати як завгодно довго і не завдавати шкоди жінці . У деяких випадках гарднерелла може викликати серйозні наслідки: ендометрит , аднексит , запальні захворювання малого тазу. При вагітності може настати передчасний розрив плодового міхура , хоріонамніоніт і післяпологовий ендометрит. Бактеріальний вагіноз збільшує ризик зараження ВІЛ при незахищених контактах. Крім того наявність неприємного запаху виділень саме по собі є достатньою підставою для лікування захворювання.

Симптоми бактеріального вагінозу

 
виділення сіро-білого кольору, часто пінисті з неприємним запахом. Виділення посилюються перед менструаціями або після статевого акту. При прогресуванні процесу білі стають жовто-зеленими, густими, тягучими, липкими, іноді - піняться, виділення рівномірно розподіляються по стінці піхви і піхвової частини шийки матки;
• pH вагінального вмісту вище 4,5;
можливі свербіж і печіння, порушується сечовипускання, біль під час статевого акту - зустрічається дуже рідко.

 

 
Як лікувати бактеріальний вагіноз?

Як правило, лікування бактеріального вагінозу складається з двох етапів. У першу чергу жінці призначають антибактеріальні засоби. Звичайно як основного препарату лікарі вибирають медикаменти на основі метронідазолу (або звичайні таблетки, або вагінальні засоби). Разом з цим також призначають антибіотик, який вводять в піхву у вигляді крему. Лікування триває 7 днів.

Другий етап - відновлення нормальної мікрофлори піхви за допомогою лактобактерина або бифидумбактерина. Крім того, під час лікування бактеріального вагінозу лікарі призначають ще й вітаміни. Після того як лікувальний курс підійде до кінця, жінці призначать ще раз здати аналіз. Якщо хвороба повторюється часто, для створення імунітету лікар може порадити вакцину, що складається з штамів лактобацил.

У нашому центрі "Мавекс-медицина" Ви знайдете відповіді на необхідні питання про Ваше здоров'я.