Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Видалення папілом

Гострокінцеві кондиломи - це утворення на шкірі геніталій (статевих органах), лобку, внутрішній поверхні стегон, в сечівнику, навколо ануса і всередині заднього проходу, що мають часточкову структуру, тілесно-рожевого кольору, на ніжці або з широкою основою, розміром від 2 міліметрів до десяти сантиметрів, з екзофітним ростом, при якому вершина гострої кондиломи частіше ширше підстави (напр., гігантські кондиломи Бушко-Левенштейна).

Розвиток захворювання

Зараження вірусом папіломи людини може відбуватися при всіх видах статевого контакту (вагінальний, оральний, ректальний), при цьому презервативи не є гарантом захисту, так як локалізація кондилом може бути на незахищених ділянках шкіри і розмір вірусу менше розміру пори презервативів. Крім того, вірус також може передаватися дитині під час пологів, якщо жінка є носієм вірусу.

Клінічна картина

Зовні розростання можуть нагадувати кольорову капусту або півнячий гребінь.

У чоловіків гострокінцеві кондиломи з'являються на крайньої плоті, теле, вуздечці, головці статевого члена, губках зовнішнього отвору сечовипускального каналу і в самій уретрі (ендоуретральної кондиломи), а також навколо і всередині заднього проходу.

У жінок кондиломи частіше зустрічаються в області великих і малих статевих губ, у піхву, в області сечівника, промежини і ануса, на шийці матки.

В останні роки стали збільшуватися випадки з локалізацією гострих кондилом в ротовій порожнині, горлі.
Інкубаційний період може становити від 2-3 місяців до 2-3 років і більше. Швидкість росту утворень різна, що частіше пов'язане зі станом місцевого імунітету, наявністю супутніх ІПСШ, статевою активністю.

Чому потрібно проводити видалення папілом?

При накопиченні в достатній кількості на ділянці шкіри або слизовій оболонці вірус змінює різні процеси в клітинах багатошарового плоского і циліндричного епітелію. У результаті вони починають безконтрольно ділитися, що призводить до розростання ділянки шкіри і появи гострої кондиломи.

Лікування гострокінцевих кондилом

Лікування полягає у видаленні кондилом і усуненні супутніх симптомів. Ефективність більшості методів знаходиться в межах від 60 до 70 % , частота рецидивів перевищує 25 %. Противірусні препарати малоефективні. Застосовують наступні методи: кріодеструкцію , аплікацію припікальних засобів та протипухлинних препаратів ( 5 - фторурацил ) , електрокоагуляцію , хірургічне лікування , лазерну деструкцію , інтерферон. Вибір методу лікування визначається локалізацією і числом гострих кондилом , вартістю лікування і, нерідко , досвідом лікаря .

 
Без лікування може бути три результата:

     - мимовільне розсмоктування гострих кондилом (у 10-30% хворих з нормальним імунітетом це відбувається протягом 3 міс)
     - подальше їх зростання
     - збереження в незмінному стані
 

Перший результат підтверджується спостереженням за хворими, які приймають плацебо (пацієнт вірить у дієвість препарату , але не знає , що приймає                 « пустушку » , заповнену індиферентним речовиною , наприклад , лактозою )  - у 20-30% з них загострені кондиломи зникають протягом 3 міс .

Подофіллотоксін ( конділін ) наносять на гострі кондиломи 2 рази на добу протягом 3 днів , потім роблять перерву на 4 дні ; все проводять до 4 таких курсів .

Іміквімод підвищує місцеву продукцію інтерферонів . Застосовують 5 % крем 1 раз на день 3 рази на тиждень , тривало (до 16 тижнів) , ефект настає в середньому через 2 міс. приблизно у 40% чоловіків і 75 % жінок. У Росії Іміквімод не продається.

Якщо лікування не може проводитися без участі лікаря , його починають з кріодеструкції .

Гострі кондиломи припікають також за допомогою трихлороцтової або дихлоруксусной кислоти з концентрацією 80-90%. При необхідності лікування повторюють через 1 тиждень . Якщо після 6 процедур ефекту немає , потрібно змінити метод лікування. Трихлоруксусную кислоту застосовують при вагітності , а також для лікування гострих кондилом на шийці матки.

Є дані про те , що під час електрокоагуляції та лазерної терапії можливе зараження медичного персоналу , так як випаровування , що утворюються під час проведення цих процедур , містять ВПЛ , який може потрапити на слизові оболонки дихальних шляхів.

Лікування проводиться строго за призначенням лікаря. Самолікування небезпечно для Вашого здоров'я!

У нашому центрі « Мавекс - медицина » фахівці вищої категорії завжди готові допомогти якщо у Вас виникли проблеми зі здоров'ям або цікавлять.